Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Wat mogen we in 2015 verwachten van de tv?

Geschreven door
Geplaatst op14 april 2015, 19:41 CategorieHome cinema

Het eerste kwartaal van 2015 zit er alweer op en dat betekent dat er op dit moment al vrij veel duidelijkheid is over de tv’s die dit jaar zullen verschijnen. Wat zijn de opvallendste trends en moeten we wel investeren in de een nieuwe tv?

De trends en ontwikkelingen

Wanneer we kijken naar de trends en ontwikkelingen op het gebied van tv’s, dan valt direct op dat de 3d-hype enigszins voorbij lijkt. Hoewel de meeste nieuwe tv’s het nog wel ondersteuning hebben voor 3d-weergave, ligt de nadruk vooral op de resolutie van de tv. Daarbij maken we kennis met de term ultra hd, een nieuwe resolutie waarmee 4 keer zoveel pixels worden weergegeven als met full hd.

Een andere interessante ontwikkeling is dat steeds meer fabrikanten overstappen op curved displays en voornamelijk curved tv’s aan hun assortiment toevoegen. De gebogen beeldbuis zou er volgens de fabrikanten onder andere voor moeten zorgen dat je nog meer in de content wordt gezogen, dat het beeld scherper oogt en dat er meer diepte kan worden waargenomen.

4K-Ultra-HD

Tot slot valt ook niet te ontkennen dat tv’s, net als smartphones, steeds groter worden. Waar we enkele jaren geleden nog dachten dat een 32 inch-tv al vrij groot was, zijn vrijwel alle nieuwe tv’s tegenwoordig 40 inch of groter. Erg vreemd is deze ontwikkeling echter niet. Doordat de resolutie alsmaar toeneemt, is natuurlijk ook een grotere beeldbuis nodig om het verschil daadwerkelijk te kunnen zien.

Is het mijn geld waard?

Een antwoord op de vraag of zo’n nieuwe tv het aanschaffen waard is, is moeilijk te geven. Wie op zoek is naar een tv die perfect in het interieur past en gecharmeerd is van tv’s met curved display zou vanuit stijloogpunt kunnen overwegen een curved tv aan te schaffen. We raden in dat geval wél aan de tv eerst even goed te bekijken in de winkel. In de praktijk blijkt het gebogen scherm namelijk niet altijd ten goede van de kijkervaring te komen, zo moet je altijd recht voor de tv zitten en zijn er door de ronding meer problemen met reflecties op het scherm.

Wie vooral een nieuwe tv wil om van de hogere en extra scherpe resolutie te kunnen genieten is misschien beter af om nog even te wachten. Hoewel we niet kunnen ontkennen dat ultra hd, vooral op een groot beeldscherm, daadwerkelijk scherper en mooier oogt dan full hd, is het ultra hd-aanbod op dit moment nog erg klein. Maar ook het aanbod van full hd zenders staat nog in de kinderschoenen.

Samsung-4K-Ultra-HD-tv-2

Wanneer we bijvoorbeeld kijken naar het aanbod van hd-tv, dan valt op dat veel providers maar een klein gedeelte van het zenderaanbod ook daadwerkelijk in full hd serveert. We verwachten dan ook dat het nog wel minimaal een jaar duurt voordat de eerste zenders in ultra hd worden doorgegeven en zelfs in dat geval zal het waarschijnlijk gaan om tests, bijvoorbeeld tijdens het EK-voetbal of de Olympische Spelen.

Qua ontwikkelingen aan de aanbod-zijde zien we met name ontwikkelingen in gebruikservaring en personalisatie. Bij Ziggo kunnen de abonnees kostenloos programma’s van RTL & SBS terugkijken, terwijl Vodafone haar klanten maandelijks de pakketkeuze laat aanpassen. Het aantal mogelijke full hd-kanalen blijft echter voor iedere aanbieder hetzelfde.

En ook van spelcomputers en blu-ray spelers hoeven we op korte termijn niets te verwachten wat betreft ultra hd. De huidige generatie spelcomputers is simpelweg niet krachtig genoeg en de eerste blu-ray spelers die ultra hd ondersteunen zullen pas eind dit jaar verschijnen. Het filmaanbod zal op dat moment waarschijnlijk nog erg klein zijn. Eigenlijk is de enige manier om op dit moment al van ultra hd-materiaal te genieten is door een abonnement af te sluiten op Netflix of een aantal korte ultra hd testvideo’s op Youtube te bekijken. Helaas geldt ook voor Netflix dat het aantal films en series dat beschikbaar is in ultra hd op dit moment nog erg klein is.

We kunnen eigenlijk dan ook stellen dat ultra hd op dit moment nog weinig toevoegt. Mocht je echter toch al van plan zijn een nieuwe tv aan te schaffen, dan is het wel mooi meegenomen als de tv ook beelden in ultra hd kan weergeven. Ultra hd zal over een aantal jaren zonder twijfel de nieuwe standaard worden en het is in die zin dus wel een toekomstbestendige aanschaf.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.