Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Kopie van wormhersenen in Lego-robot gestopt

Geschreven door
Geplaatst op28 januari 2015, 16:00 CategorieToekomst

Het is wetenschappers gelukt een kopie van de hersenen van een worm te implementeren binnen een robot gemaakt van Lego. Dit is een kijkje in de toekomst. Hoe lang duurt het nog voordat dit met mensen kan?

Hersenen van een worm in een Lego-robot

We hebben allemaal wel eens een scifi-film gezien waarin we een mens geüpload zagen worden naar een machine. Neem bijvoorbeeld de film Transcendence, met Johnny Depp in de hoofdrol. Daarin zagen we zijn personage verbonden worden aan een apparaat, die zijn bewustzijn langzaam aan downloadde (of beter gezegd: die de werking van zijn hersenen in kaart bracht, digitaliseerde en vervolgens liet werken als een computerprogramma, zogezegd). Dit is ongeveer ook met deze worm gebeurd.

Maar niet helemaal. In plaats van de hersenwerking direct te downloaden (dat is nog even een brug te ver), hebben onderzoekers de werking van zijn hersenen handmatig in kaart gebracht en de patronen en neuronen gesimuleerd binnen een computerprogramma. Dat betekent dat de robot in de bovenstaande video reageert en handelt zoals de worm zou doen in het echt, waardoor je eigenlijk te maken hebt met een kopie van het bewustzijn van deze worm. Zijn hersenen zitten niet echt in de Lego-robot.

De Lego-robot ja. Want als wij wetenschap en onderzoek zouden combineren, gaan we Lego-blokjes sowieso niet uit de weg. Bepaalde onderdelen van een worm, zoals z’n neus, zijn vervangen voor delen hardware (zoals een sonar, in dit geval), zodat de gesimuleerde hersenen toegang krijgen tot alle functies van de worm. De video geeft ons wellicht een kijkje in de toekomst van hoe het bewustzijn mensen wellicht ooit kunnen worden geüpload naar mechanische apparaten – maar voorlopig blijft het dan nog wel bij een digitaal kopie van een persoon.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.