Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

De Microsoft HoloLens bevat geen hologrammen, maar AR

Geschreven door
Geplaatst op23 januari 2015, 13:27 CategorieToekomst

Microsoft presenteerde deze week de Microsoft HoloLens, waarvan het bedrijf zegt dat holografische technologie bevat – dat klopt helaas niet helemaal. Zo voelt het misschien wel, maar zo is het niet.

Microsoft HoloLens

Microsoft presenteerde deze week de HoloLens en zei dat je daarmee de wereld kunt bekijken met hologrammen. Maar dat klopt niet helemaal. Het beeld dat we van hologrammen hebben is dat we die allemaal kunnen zien wanneer ze geprojecteerd worden. De hologrammen die mensen zien met een HoloLens op, zien zij alleen. Daar hebben we een andere term vorm, die we al langer kennen in al vaker toegepast hebben zien worden: AR, oftewel augmented reality. Een laag bovenop de realiteit, als het ware.

Maar dat maakt het apparaat natuurlijk niet minder tof. Het ding ziet er futuristisch uit, maar is in de echte wereld wel een beetje onpraktisch. In tegenstelling tot VR, virtual reality, combineert het de echte en digitale wereld tot één beeld, die dus alleen kan worden waargenomen door de mensen met een AR-bril op. En om nou heel de dag met zo’n ding op je hoofd rond te lopen, lijkt ook niet echt fijn. Het succes van de Microsoft HoloLens hangt ook volledig af van de applicaties die ervoor moeten verschijnen.

Bijvoorbeeld games. Je kunt met de bril op je hoofd geprojecteerde beelden zien van spellen en zo het idee hebben echt in de speelwereld te staan – een soortgelijke ervaring als met VR dus, maar die laatste combineert de echte wereld niet. Het is voor nu niet duidelijk waarom Microsoft het woord ‘hologram’ gebruik bij de aankondiging van de HoloLens. Wellicht heeft het ermee te maken dat dit woord beter tot de verbeelding spreekt dan augmented reality. Hoe dan ook, het is interessant om te zien wat Microsoft ermee van plan is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.