Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Review: Wahoo RFLKT+ Bluetooth fietscomputer

Geschreven door
Geplaatst op28 december 2014, 16:39 CategorieReviews

“De meest krachtige fietscomputer is je smartphone”. Dat is zo’n beetje het idee achter de RFLKT+ van Wahoo, een fietscomputer die via Bluetooth gebruik maakt van de sensoren en kracht van je smartphone, en als het ware als een soort klein tweede scherm zijn rol als fietscomputer invult. De afgelopen tijd heb ik rondgefietst met deze fietscomputer en vandaag is het tijd voor een review.

Wahoo Fitness

Wahoo Fitness is een merk dat zich richt op het maken van accessores die samen met een smartphone of computer gebruikt kunnen worden. Zo heeft Wahoo Fitness verschillende bijzondere hartslagmeters (lees de review van den TICKR X harslagmeter) verschillende sensoren voor snelheid en cadans maar ook een extreem uitgebreide (en kostbare) versie van een indoor-racefiets stand waar wielerploegen als Sky gebruik van maken. En in hun aanbod van smartphone-powered sensoren hoort natuurlijk ook een fietscomputer.

RFLKT+ fietscomputer

Wahoo heeft twee fietscomputers in zijn aanbod; de RFLKT en de RFLKT+. De laatstgenoemde is de uitgebreidere versie en heeft een geïntegreerde Ant+ brug (een protocol waarmee verschillende sensoren en fitness-horloges met elkaar kunnen communiceren) en een hoogtemeter (altimeter) zodat je een nog beter beeld van je parkoers krijgt.

Wahoo RFLKT+ Bluetooth fietscomputer-2

De RFLKT fietscomputer is te koop voor 99 euro en de uitgebreidere RFLTK+ versie kost 129 euro. Beiden zijn via de Nederlandse importeur 2Mose te bestellen. Er zijn verschillende combinatie-pakketen en accessoires beschikbaar. In deze pakketten kun je dan bijvoorbeeld een (ANT+) cadans- en snelheidsmeter combineren.

De RFLKT+ wordt geleverd met een paar verschillende accessoires zodat je de fietscomputer optimaal kunt bevestigen aan je fiets. Ik heb gekozen voor een methode waarbij de RFLKT+ iets voor het stuur zit maar er zijn dus meerdere opties. Er worden overigens ook losse setjes verkocht van de bevestigingsmaterialen, dus mocht eens wat stuk gaan hoef je niet meteen de volle mep te betalen. Of misschien wil je de fietscomputer wel op meerdere fietsen gebruiken.

De accessoire is natuurlijk waterdicht (bestand tegen regen) en heeft vier knoppen, twee aan elke zijde. De knoppen zijn groot genoeg om gebruikt te worden met handschoenen aan, zeker in deze periode niet onhandig! De functies van alle knoppen kun je helemaal zelf instellen. Denk hierbij an het aan- of uitzetten van de achtergrondverlichting, controle over de trainingsstatus (pauze, start), muziek en natuurlijk navigatie door de verschillende ‘pagina’s’ met informatie die de RFLKT+ kan weergeven.

Wahoo RFLKT+ Bluetooth fietscomputer-3

De RFLKT+ is dus helemaal aan je eigen voorkeuren aan te passen, en kan daardoor optimaal gebruik maken van de verschillende (extra) sensoren die je hebt aangesloten. De RFLKT+ werkt bijvoorbeeld perfect met de al eerder genoemde TICKR X hartslagband, die dan niet alleen je hartslag kan doorgeven maar door gebruik van de accelerometer en GPS van de smartphone zaken als cadans (omwentelingen per minuut) en snelheid.

Het aanpassen beperkt zich dus niet tot de knoppen, ook alle weergaven van de RFLKT+ kun je zelf instellen. Natuurlijk zijn wat standaard ‘pakketten’ die netjes de standaard info laten zien maar je kunt het zelf zo gek maken als je wilt. Het geheugen is niet oneindig maar ik heb zelf iets van 7 (teveel denk ik wel) pagina’s volgestampt met allerlei weergaven en er is nog 75% ruimte over voor andere pagina’s . Deze instelling zijn handig omdat je zo de weergave kan maken die bij een training, een stadsrit (waar je bijvoorbeeld geen hartslagmeter draagt) of zelfs een looptraining hoort. Want de RFLKT+ werkt ook als weergave voor andere sporten. Ik neem hem tijdens het hardlopen mee om snelheid en afgelegde afstand te zien. Belangrijker nog voor mij is dat ik de RFLKT+ kan gebruiken om mijn looptraining te starten en stoppen. Dat is belangrijk omdat ik mijn telefoon in een soort riemhoesje moet proppen en dat kost wat tijd. Op deze manier kan ik mijn toch al niet zo indrukwekkende gemiddelden eerlijker houden.

Wahoo RFLKT+ Bluetooth fietscomputer-4

De RFLKT+ werkt met verschillende apps, maar natuurlijk het beste met de Wahoo Fitness-app. In de vorige review was ik sowieso al onder de indruk van de kwaliteit van de Wahoo Fitness-app en omdat deze ook erg goede integratie kent met andere apps (zoals HealthKit, RFLKT+Strava, RunKeeper en MyFitnessPal) zie ik geen goede reden om de app niet te gebruiken.

Wahoo RFLKT+ Bluetooth fietscomputer-5

Ik ben erg blij met de RFLKT+ maar er zijn toch nog wel een paar verbeterpuntjes, of in ieder geval één groot verbeterpunt. Ik zou namelijk graag gezien hebben dat de RFLKT+ notificaties kan laten zien van de smartphone. Nieuwe berichten of inkomende oproepen, zoals de Pebble dat bijvoorbeeld kan. Ik zie op dit moment geen technische limitatie daarvoor en dus is het wat jammer dat het nog niet werkt. Ik kan mezelf namelijk altijd maar slecht inhouden als ik een berichtje krijg terwijl ik op de fiets zit en vis dan toch bijna altijd onhandig mijn telefoon uit mijn zak om de afzender te controleren. Een ander verbeterpuntje is dat ik graag had gezien dat de muziekcontrole ook werkte met apps zoals Spotify, op dit moment is dat alleen nog voor standaard muziek-app. Als laatste had ik graag toch ook wel iets van een armband of horloge band gezien voor de (toch wel forse) RFLKT+, zodat ik hem tijdens het hardlopen niet in mijn broekzak hoef te bewaren.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een leuke fietscomputer dan is de RFLKT+ echt een aanrader, zeker als je toch altijd wel je smartphone bij je hebt, want de beste (of meest krachtige toch wel op z’n minst) fietscomputer is je smartphone. Smartphones zijn alleen zo onhandig op je stuur en en kunnen zo slecht tegen regen. Daar is de RFLKT+ wel heel goed in, en dat je lekker kunt combineren met andere sensoren om nog beter informatie te krijgen zijn kersen op de taart.

De Wahoo Fitness RFLKT+ is aan mij beschikbaar gesteld door de Nederlandse importeur van Wahoo, 2moso.com. Producten van Wahoo Fitness kan je ook vinden in de betere winkels, waaronder de Apple Stores in Haarlem en Amsterdam.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.