Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Review: TICKR X Multi-Sport Motion & Heart Rate monitor

Geschreven door
Geplaatst op13 december 2014, 12:37 CategorieReviews

Health is hot. Er zijn niet alleen tientallen apps die op de markt die je helpen bij het sporten of afvallen maar er is ook steeds meer hardware op de markt waar smartphones of phablets de rol van scherm, rekencentrum en meer op zich nemen. Fitnessapparatuur zoals hartslagmeters die tot nu toe vooral binnen hun eigen systeem leefden (soms met onhandige online interfaces wel) die nu via de smartphone toegang hebben tot de kracht van een modern app-aanbod.

Wahoo Fitness

Wahoo Fitness is een merk dat zich richt op het maken van accessorres die samen met een smartphone of computer gebruikt kunnen worden. Zo hebben ze een fietscomputer die in de basis als een soort tweede scherm dient voor de zaken die je telefoon bijhoudt (een uitgebreide review van de RFLTK+ volgt snel), verschillende sensoren voor snelheid en cadans maar ook een extreem uitgebreide (en kostbare) versie van een indoor-racefietsstand waar wielerploegen als Sky gebruik van maken. En in hun aanbod van smartphone-powered sensoren hoort natuurlijk dus ook een hartslagmeter.

TICKR X Multi-Sport Motion & Heart Rate

In deze review kijken we naar de meest uitgebreide hartslagmeter in het assortiment van Wahoo, de TICKR X. Want deze band kan een hoop meer dan alleen het aantal slagen dat je hart klopt bijhouden. In de TICKR-lijn zijn nog twee andere, goedkopere, producten die maar een subset van de functionaliteit van deze X-versie hebben. Deze versie kost 99 euro, en dat is zover ik dat kan inschatten erg competitief voor een goede hartslagmeter, zeker als je straks van alle extra mogelijkheden op de hoogte bent.

De Nederlandse dealer heeft een opsomming van de TICKR X waar ik graag naar verwijs:

 • Gericht trainen op basis van de hartslag, waardoor doelen gemakkelijker kunnen worden bereikt
 • Gebaseerd op drie pijlers: bewegingsanalyse, ingebouwd geheugen en hartslagtraining
 • Werkt op basis van Bluetooth 4.0 of ANT+ met smartphone, gps-horloge of fietsnavigatie
 • Werkt zowel met iOS als Android besturingssystemen (minimaal Android 4.3 icm Bluetooth 4.0 of nieuwer)
 • Zorgt ervoor dat er gericht getraind kan worden op een bepaalde hartslag, waardoor doelen gemakkelijker kunnen worden bereikt
 • Comfortabele elastische band die gemakkelijk te plaatsen en verwijderen is

Vooral het feit dat deze sensor van ingebouwd geheugen is voorzien lijkt bijzonder te zijn voor een product uit deze categorie. Het is niet niet nodig om altijd je smartphone bij je te dragen om verschillende zaken bij te houden. Maar eerlijk gezegd is dat niet een functie die ik persoonlijk erg interessant vond, want als je wel de combinatie maakt met je mobiel dan is er veel meer interessante data te zien en gebruiken.

Wahoo-fitness-tickr-x-2

De TICKR X is in theorie in staat om allerlei verschillende sporten en bewegingsvormen bij te houden, maar op dit moment zijn vooral fietsen en hardlopen ondersteund. Doordat deze sensor waterdicht is moeten zaken als zwemmen bijvoorbeeld ook mogelijk zijn, maar op dit moment is de app daar nog niet geschikt voor gemaakt. Een paar van de zaken die de TICKR X op dit moment al weet te meten:

 • Hartslag (goh!)
 • Looptempo (passen per minuut)
 • Snelheid
 • Afstand (in combinatie met smartphone)
 • “Running Smoothness” (op basis van beweging link-recht, voor-achter en omhoog-omlaag)
 • Cadans RPM (voor op de fiets)

Deze (en meer, geïnterpoleerde data) kun je terugvinden in de handige Wahoo Fitness-app, en door verschillende profielen te gebruiken (lopen, fietsen) wordt de verschillende data handig op de juiste manier gebruikt.

Wahoo-fitness-tickr-x-3

Voor alle basisdata is de weergave helemaal netjes en goed geregeld, en gaat Wahoo graag een stapje verder om je te helpen bij het sporten. Zo is het mogelijk om je hartslagzones te gebruiken om een bepaald trainingsregime te volgen bijvoorbeeld. “Running Smoothness” vond ik heel interessant, vooral op papier. Ik doe iedere training mijn best om zo netjes mogelijk te lopen en zo’n hoog mogelijk smoothness score te behalen, zodat mijn gewrichten zoveel mogelijk ontzien worden. Helaas is dit nog wel een onderdeel waar winst te behalen is in de app, want hoewel je keurige grafieken en scores krijgt op de drie genoemde onderdelen, mis ik persoonlijk wel wat handvatten hoe ik verbetering kan brengen in de situatie. Ik ben natuurlijk wel benieuwd wat mijn trendlijn over langere tijd gaat zijn, nadat ik gewoon uit mezelf wat soepeler en lichter ga lopen (one can dream…).

Video

De Wahoo Fitness-app is beschikbaar voor zowel Android als iOS en is van opvallend goede kwaliteit. Het leuke is ook dat je heel goed verschillende producten en sensoren met elkaar kunt combineren. Zo gebruik ik op dit moment ook de RFLTK+ “fietscomputer” die tijdens mijn hardloopsessies ook meegaat, vooral om trainingen te starten en stoppen, maar ook om gebruik te maken van de ingebouwde hoogtemeter om een nog beter beeld van mijn route te krijgen.

De TICKR X kan verbinding maken via Bluetooth 4.0 of via het ANT+ protocol, een methode die vooral relevant is voor het combineren van sensoren of apparaten als sporthorloges. Beide verbindingen zijn erg stabiel en betrouwbaar gebleken in mijn ervaring. De app zelf is maar één keer gecrasht tijdens mijn trainingen, wat natuurlijk wel jammer is maar tot nu toe is het geen dealbreker gebleken.

Ik ben dan ook enorm positief over dit product en de bijbehorende app, niet in de laatste plaats omdat de app niet ‘gierig’ is met het delen van data. Ik kan zonder problemen mijn loop- en fietsinformatie delen met een app als Strava, zonder dat er ook maar iets verloren gaat. De ondersteuning voor andere apps is echt extreem groot, van MyFitnessPal tot RunKeeper en alles wat daar tussen zit. En natuurlijk werkt deze app ook perfect met Apple’s en Google’s eigen platformen; Healthkit en Google Fit.

Wahoo-fitness-tickr-x-5

Toch zijn er nog wel een hoop kleine eigenaardigheden en verbeterpunten die ik wil noemen in deze bespreking. Kleine problemen als het vergeten van mijn Strava inloggegevens (iedere week een keer) is makkelijk te vergeven natuurlijk. Een groter probleem was natuurlijk het crashen van de app (gelukkig maar één keer gebeurd) of het gebrek aan tips om beter te lopen (maar daar zou ik natuurlijk ook iemand voor kunnen betalen). Andere issues die ik met de app had zijn de audio-queues die je kunt instellen, die je het lopen echt een heel stuk makkelijker maken. Je kunt instellen dat je iedere x-aantal minuten hoort hoe lang je aan het lopen bent, iedere x-aantal kilometers hoe ver je onderweg bent en in welke hartslagzone je bevindt, queues die goed werkten. Maar er zijn een hoop meer queues die je zou moeten kunnen gebruiken maar die helaas niet fungeerden; gemiddelde hartslag, gemiddelde snelheid, tijd per KM en meer. Een software-update kan daar waarschijnlijk wel verbetering in brengen. En in die update heb ik best vertrouwen, want de Wahoo-app lijkt erg actief ontwikkeld te worden. Zo is er recentelijk een groter Android-release geweest en is de iPhone-app die ik gebruik al sinds dag één gewoon netjes geschikt voor het belachelijk grote scherm van mijn iPhone 6 Plus.

Wahoo-fitness-tickr-x-4

Een laatste aandachtspunt is de double-tap feature van de TICKR X. Via software kun je instellen wat deze snelle opeenvolging van het ‘slaan’ op de meter moet doen; Start/Pauze van de training of het skippen van het nummer in de muziek-app van je smartphone. Helaas bleek voor mij als snel dat ik nog zo lomp loop rond te stampen tijdens het hardlopen dat mijn passen al snel als dubbel-tap werden gezien, en ik deze feature dus volledig moest uitschakelen. Meer controle over de gevoeligheid had ik dus graag verwelkomd.

Conclusie

Al met al ben wil ik niet de indruk wekken dat ik niet erg onder de indruk ben van dit product, de combinatie van mogelijkheden en natuurlijk de bijbehorende app. Dat ben ik namelijk wel. Zeker het feit dat je niet ‘ingesloten’ bent in de app zelf maar dat je gewoon je data kunt delen met allerlei andere apps (of gewoon direct de sensor kunt aansluiten op een app als Strava, mocht je dat willen) is wat mij betreft heel positief. De hartslagband is lekker klein en licht, en de daadwerkelijke strap is zo zacht en flexibel dat hij mij nooit heeft geïrriteerd of in de weg heeft gezeten. 99 euro voor het meest uitgebreide model is volgens mij dus ook nog eens scherp geprijsd voor een uitgebreide sensor (met gratis app). Iedere sportieveling met een smartphone die dat ding toch al meesleept voor de muziek, tracking of FOMO zou wat mij betreft de TICKR X dus graag onder de kerstboom vinden.

De Wahoo Fitness TICKR X is aan mij beschikbaar gesteld door de Nederlandse importeur van Wahoo, 2moso.com. Producten van Wahoo Fitness kan je ook vinden in de betere winkels, waaronder de Apple Stores in Haarlem en Amsterdam.

 • Delen:

Reacties

 1. Michel Kalf
  18 januari, 2015 om 19:27

  Mooie review even hartslag van maken ipv harslag (goh)

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.