Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Review: Gunnar Optiks eyewear, een bril voor achter je computer

Geschreven door
Geplaatst op5 januari 2014, 15:19 CategorieReviews

Met alle gadgets die we tegenwoordig gebruiken zitten we veel uren per dag achter een scherm. Denk bijvoorbeeld aan je tablet, je laptop en je computer. Vooral wanneer je ook werkt achter een computerscherm kun je last krijgen van vermoeide ogen, droge ogen en hoofdpijn. In deze review kijk ik naar een speciale bril van Gunnar die deze verschijnselen vermindert of voorkomt.

Gunnar computer eyewear

De vele uren die we achter onze digitale schermen doorbrengen kunnen voor een oncomfortabele ervaring zorgen, afhankelijk van hoe gevoelig je ogen voor het kunstmatige licht zijn en hoe lang je achter een scherm zit. Gunnar heeft speciaal hiervoor ‘Advanced Gaming Eyewear’ ontwikkeld, brillen die de ervaring achter een spelcomputer of pc comfortabeler moeten maken. De brillen verbeteren het contrast door gebruik te maken van een speciale lenstechniek en filteren een groot deel van het kunstmatige licht waardoor je ogen, en uiteindelijk je hele lichaam, er minder last van heeft. In onderstaande video legt het bedrijf uit hoe de techniek precies werkt.

Gunnar Epoch bril

Ikzelf zit ook meer dan acht uur per dan achter een computer, en als ik niet achter een computer zit dan staar ik wel naar een tablet of tv. Kortom, de hele dag worden mijn ogen belast met kunstmatig en fel licht. Voor deze review heb ik de Gunnar Epoch – Onyx bril aanschaft. Deze is voor een prijs van 149 euro via de website van het bedrijf te koop en beschikt over een strak design met een magnesium aluminiumlegering frame. De bril weegt dan ook nauwelijks iets en kan middels de verstelbare pootjes comfortabel op de neus geplaatst worden. Gunnar heeft een breed aanbod van brillen, met verschillende stijlen en voor prijzen tussen de 80 en 150 euro. Daarbij kunnen de brillen ook op sterkte aangeschaft worden.

Gunnar-epoch-bril

Gebruik

Met een ‘gadget’ als dit staat of valt het natuurlijk allemaal met het gebruik. Ik heb de betreffende Epoch bril ruim twee maanden intensief gebruikt, niet in de laatste plaats omdat ik daadwerkelijk last begon te krijgen van vermoeide ogen en hoofdpijn na een lange dag werken. Nu is dat niet met 100 procent zekerheid toe te schrijven aan het computerscherm maar wel was ik benieuwd of een speciale bril hier verandering in zou kunnen brengen.

Alle ‘Computer Eyewear’ brillen van Gunnar beschikken over gele lenze, iets dat je direct op zal vallen wanneer je de bril uit de verpakking haalt. Dit is ook het enige dat meteen echt wennen is want voor de rest zit de bril direct als gegoten en merk je na een paar minuten al niet meer dat je er een op je neus hebt staan. De gele lenzen hebben echter een belangrijke functie; het verbeteren van de focus van je ogen, het verminderen van schittering en het blokkeren van kunstmatig licht.

Gunnar-epoch-bril-2

Om een goed oordeel te kunnen vormen heb ik zoals gezegd twee maanden lang de bril gebruikt. In deze twee maanden heb ik ook twee weken geen bril gebruikt om te zien of het effect dan duidelijker wordt. Voorafgaand aan de review was ik nogal sceptisch over het effect maar het was natuurlijk het proberen waard, zeker omdat ik dus daadwerkelijk last van vermoeide en droge ogen, en hoofdpijn had.

Werkt het?

Dit is natuurlijk de hamvraag en gelukkig kan ik deze vraag met een ‘ja’ beantwoorden. Het is zoals gezegd even wennen dat de gele glazen alles om je heen een wat warmer gevoel en een gele tint meegeven maar dit biedt ook voordelen. Hierdoor is het scrollen door lange teksten, het tikken van een lang document of het bladeren door websites een stuk minder vermoeiend en kun je daadwerkelijk beter focussen. Het contrast wordt verhoogd waardoor je ‘minder moeite hoeft te doen’ om een lange tekst op je scherm te lezen. Ook passen je ogen zich verbazingwekkend snel aan de nieuwe kleurstelling aan waardoor geel na het even dragen van de bril richting wit getrokken wordt. Het afzetten van de bril zorgt er vervolgens voor dat wit juist een fel blauwe tint krijgt. Maar, ik moet hier wel de kanttekening bij maken dat de bril niet ideaal is voor wanneer je veel met kleur werkt, bijvoorbeeld als grafisch ontwerper. Hiervoor heeft de kleur van de glazen teveel invloed op de kleurweergave. Gunnar ontwikkelt voor deze doelgroep echter ook een bril met kleurloze lens die hetzelfde effect zou moeten bieden.

Ik heb de bril dus ruim een maand continue gedragen, echter alleen wanneer ik achter de computer zat om te werken. Voor het tv-kijken is de invloed op de kleur en de ietwat verminderde helderheid iets dat me al snel tegenhield. Ik heb niet voor niets een high-end en gekalibreerd home cinema systeem staan natuurlijk. In deze maand was ik snel aan het dragen van en kijken door de bril gewend. Naar mate ik de bril langer gebruikte merkte ik dat mijn ogen na een lange werkdag minder vermoeid of geïrriteerd waren. Dit merk je niet zozeer tijdens het werken maar vooral na het werken. Zo ga ik bijvoorbeeld om een uur of 6/7 met de hond wandelen en merkte ik voorheen vaak dat mijn ogen moeite hadden met het minimale licht buiten en bijvoorbeeld de lampen van auto’s die voorbij kwamen. Na de bril gedragen te hebben viel op dat mijn ogen beter om konden gaan met het grote verschil van werken achter een computer en het naar buiten gaan in de schemering of in het donker. Ook is het aantal gevallen van hoofdpijn of pijn/irritatie in de ogen na een lange werkdag flink afgenomen, maar helaas niet verdwenen. Zoals ik aangaf zal dit waarschijnlijk ook met andere factoren te maken hebben.

Gunnar-epoch-bril-4

Na een maand heb ik de bril twee weken niet gebruikt om te zien of dit iets veranderde en gelukkig kan ik dit ook positief beantwoorden. Na een week de bril niet gebruikt te hebben begon het contrast tussen acht uur achter de pc en vervolgens wat wandelen of met de auto rijden weer parten te spelen. Je merkt direct dat je ogen door het gebruik van de bril gedurende de dag veel meer rust krijgen waardoor ze na het werk achter de computer niet oververmoeid of geïrriteerd zijn.

Conclusie

Hoe het precies werkt en of het voor iedereen optimaal werkt is me niet helemaal duidelijk, maar gebaseerd op mijn eigen ervaringen heeft de techniek van Gunnar wel degelijk een positief effect. Wanneer je zelf veel werkt achter een computerscherm en mogelijk hierdoor soms, of juist vaak, last hebt van droge of geïrriteerde ogen en/of hoofdpijn, dan zijn de brillen van Gunnar zeker het proberen waard. Maar, ook wanneer je (nog) nergens last van het zorgen de brillen ervoor dat je een stuk rustiger naar je scherm kijkt en eenvoudiger kunt focussen. Hierdoor kun je langer comfortabel werken en voorkom je mogelijk ook irritaties aan de ogen in de toekomst. 

 • Delen:

Reacties

 1. Cassandra
  21 november, 2018 om 5:55

  Whilst the bracket labels mightn’t seem major but there
  has been many fascinating reports of supports being
  fortunate or jinxed also.

 2. Mollie
  02 december, 2018 om 21:42

  The online gaming marketplace has reached a pinnacle and is
  increasing exponentially.

 3. Belen
  09 maart, 2019 om 13:50

  This really is critical since it makes plenty of factor whenever you shed or
  gain.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.