Het laatste nieuws en onafhankelijke reviews van de nieuwste gadgets

Review: Philips Senseo Sarista

Geschreven door
Geplaatst op9 november 2012, 17:12 CategorieHuis en inrichting

We kennen natuurlijk allemaal de Philips Senseo wel; het koffiezet apparaat dat in bijna elk Nederlands huishouden te vinden is voor een bakje Hollandse koffie. Hoewel dit apparaat al jaren in Nederland te koop is hebben Philips en Douwe Egberts niet stilgezeten. Voor diegenen die de voorkeur geven aan versgemalen koffie is er namelijk sinds kort de Philips Senseo Sarista.

Philips Senseo Sarista – Wat is het?

De Philips Senseo Sarista is een apparaat dat op het eerste gezicht doet vermoeden dat je met een geavanceerde espresso machine te maken hebt. Maar, niets is minder waar; de Sarista is een koffiezetapparaat voor gewone koffie (lange koffie). Het grote verschil zit hem in het feit dat je koffie vers gemalen wordt in het apparaat zelf en dat je ook eenvoudig een hele kan versgemalen koffie kunt zetten. De Sarista heeft een adviesprijs van 290 euro (Deep Black) en 250 euro (Pearl White).

Zoals gezegd is de Sarista qua formaat heel wat groter dan de Senseo. Het apparaat heeft een afmeting van 25,8 x 31,8 x 44,2 centimeter en daar zou je bijna twee Senseo koffieapparaten voor in de plaats kunnen zetten. Echter is deze ruimte nodig om je te voorzien van versgemalen koffie, het belangrijkste argument om dit apparaat aan te schaffen. Ook is het apparaat met een gewicht van ruim 7 kilogram niet echt mobiel te noemen.

De Philips Senseo Sarista beschikt over een bedieningspaneel aan de bovenzijde. Hier is onder andere de sterkte van de koffie in te stellen en kun je kiezen of je één kopje, twee kopjes of een hele kan koffie wilt. Deze kan wordt overigens bij de Deep Black variant meegeleverd en is optioneel te koop bij de Pearl White variant. De Pearl White variant beschikt ook niet over de mogelijkheid om de sterkte van de koffie te bepalen. Aan de bovenzijde zien we verder indicatoren en een aansluiting voor de zogenaamde ‘bean-funnels’ waar ik later op terugkom.

Aan de voorzijde zien we aan de linkerkant het waterreservoir, aan de rechterzijde een bak waar de koffiedik in achterblijft en in het midden een lekbak waar water en koffie in opgevangen kan worden. Daarboven bevindt zich het mechanisme waar de koffie uit komt en hieronder kunnen één of twee kopjes gezet worden. Ook is het mogelijk de meegeleverde koffiekan eronder te zetten maar dan moet de koffietuit eerst verwijderd worden.

Bean-funnels

Een belangrijk onderdeel van de Sarista zijn de nieuwe bean-funnels. Dit zijn containers waarin koffiebonen zitten. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar, waaronder Mellow Flow, Rich Reveal, Free From Caffeine (Decafé) en Bold Burst. Elke variant heeft een eigen intense of minder intense smaak en is verpakt in een plastic container. De container is verpakt in plastic met een folie over de bovenzijde. Zodra je deze verpakking en folie verwijdert is de funnel in de aansluiting aan de bovenzijde te plaatsen. Geef de funnel een kleine draai en je voelt dat het geheel klikt. Ook is bij de indicatoren aan de bovenzijde een groen lampje te zien zodra de koppeling gemaakt is. Overigens is het mogelijk om na het zetten van één kopje koffie van funnel te wisselen en zo te variëren wat de smaken betreft.

De bean-funnels zijn overigens niet goedkoop. Voor een funnel betaal je namelijk 4,79 euro en hiermee zijn 20 kopjes koffie te zetten. Dat is duurder dan we van de Senseo gewend zijn maar als we kijken naar andere high-end koffiezetapparaten (wel de espresso varianten) dan betaal je zelfs nog een paar cent meer per kopje.

Philips Senseo Sarista – Hoe werkt het?

De werking van de Philips Senseo Sarista is vrij eenvoudig maar compleet anders dan we gewend zijn van de Senseo. Je plaatst een bean-funnel in de hiervoor bestemde aansluiting aan de bovenzijde en draait de funnel totdat het geheel klikt en de indicator groen wordt. Vervolgens vul je het waterreservoir aan de linkerzijde en zet je het apparaat aan via de stand-by knop aan de bovenzijde. Wat je meteen zal opvallen is dat het apparaat gelijk aan het werk gaat. Er moet namelijk elke keer dat het apparaat aangezet wordt gespoeld worden. Je kunt dit spoelwater in de lekbak laten vallen maar aan te raden is hiervoor standaard een bakje of kopje naast het apparaat te zetten. De lekbak is namelijk snel vol en dat bespaart je wat heen en weer lopen en geklieder.

Eenmaal gespoeld zorg je dat er een schoon kopje onder de koffietuit staat. Op het bedieningspaneel kun je vervolgens kiezen welke sterkte je wilt (sterkere koffie betekent minder toegevoegd water) en of het om één of twee kopjes gaat. Eenmaal gekozen doet het apparaat zijn werk en dat neemt een kleine minuut in beslag. De hoeveelheid koffiebonen wordt afgemeten, gemalen en vervolgens omgetoverd tot een kopje koffie. Dat gaat overigens niet geruisloos (verre van), maar dat is ook wel weer de charme van vers gemalen koffie. De funnels worden tot op de laatste boon gemalen en dus zul je geen koffie verspillen.

Voor een volle kan koffie volg je hetzelfde proces maar druk je dus op de knop voor een kan koffie. Daarnaast moet de koffietuit verwijderd worden zodat je de kan kunt plaatsen en moet het waterreservoir vol zijn. Let wel dat het apparaat diverse keren koffie moet malen en zetten om een kan vol te krijgen wat zo’n zeven minuten kan duren. Een snelle kan koffie is dus geen optie.

Toch zitten er een aantal belangrijke punten aan het gebruik. In de handleiding van het apparaat geeft Philips aan dat er wat ruimte rondom het apparaat vrij moet zijn en bij het aanzetten zie je meteen waarom. Aan de rechterzijde wordt namelijk de stoom tijdens het proces vrijgelaten en daar moet voldoende ruimte voor zijn. Hou daar dus rekening mee. Daarnaast zul je na het zetten van een aantal kopjes snel merken dat je behoorlijk wat afval vergaart. Niet alleen heb je de verpakking van de funnel en de funnel zelf maar ook redelijk wat koffiedik die je om de zoveel kopjes weg moet gooien. Met name de hoeveelheid plastic die je weggooit is een minpunt.

Een ander punt dat opvalt is dat het apparaat aangeeft dat je het water bij moet vullen als er nog voldoende water voor twee kopjes in het reservoir lijkt te zitten. Ook raakt de lekbak snel vol wanneer je geen bakje voor het spoelen gebruikt en het legen van deze lekbak levert vaak nogal wat geklieder op.

Philips Senseo Sarista – Hoe smaakt het?

Deze vraag is eigenlijk niet objectief te beantwoorden en zal voor iedereen verschillen. Je hebt een aantal verschillende smaken waar je uit kunt kiezen maar het verschil tussen de verschillende smaken is in mijn ogen niet heel groot, met uitzondering van de Decafé versie natuurlijk waar geen cafeïne in zit. Er is dan ook geen echte voorkeur voor een van de smaken. Alles bij elkaar genomen smaakt de koffie enigszins zoals ik gewend was van de Senseo die we al jaren kennen, maar met net wat meer aroma.

Nou moet ik zeggen dat ik al twee jaar in Italië woon en daar natuurlijk heel wat andere koffie gewend ben; espresso (en soms cappuccino). Nou is dat een hele andere tak van sport en zijn Italianen over het algemeen niet te porren voor een ‘lange’ koffie. Toch heb ik een aantal Italianen zover gekregen om de koffie te proeven, mits deze op de sterkste stand stond. Gelukkig waren ze aardig onder de indruk maar was wel overduidelijk dat het geen espresso is. De koffie werd dus door de ‘koffie-experts’ uit Zuid-Europa redelijk goed ontvangen.

Philips Senseo Sarista – Conclusie

De vraag is natuurlijk is de Philips Senseo Sarista de 290 euro waard is en of je hier een goed functionerend en gebruiksvriendelijk apparaat voor krijgt dat lekkere koffie zet. Nou valt over smaak te twisten maar de Sarista is een redelijk gebruiksvriendelijk apparaat, mits je even nadenkt voordat je je kopje koffie zet. Hier heb ik het over het spoelen waarbij je even een bakje of kopje onder de tuit moet zetten. Ook moet je de ruimte hebben om de Sarista kwijt te kunnen. Het zetten van een kop koffie duurt wat langer en maakt wat meer geluid dan we gewend zijn met de Senseo maar dat is op zich geen nadeel, eerder een logisch gevolg van vers gemalen koffie. Het instellen van het apparaat, bijvullen van het water en het plaatsen van een funnel is vrij eenvoudig en gaat snel. Echter vind ik het wel een belangrijk nadeel dat je veel afval vergaart, met name plastic. Een ander belangrijk punt is natuurlijk de prijs. De Sarista is met 290 euro niet goedkoop en de benodigde funnels kosten ook wat meer dan de koffiepads van de Senseo. Hiervoor krijg je dus echter wel versgemalen koffie met meer aroma en de mogelijkheid per kopje van smaak te veranderen.

Pluspunten

 • Eenvoudig in te stellen
 • Funnel-systeem werkt goed en snel
 • Koffie krijgt extra aroma wanneer vers gemalen
 • Sterkte van koffie zelf te bepalen (Deep Black versie)

Minpunten

 • Duur apparaat, relatief dure koffie
 • Je moet er de ruimte voor hebben
 • Veel afval, met name plastic
 • Kopje koffie zetten duurt wat langer dan gewend
 • Delen:

Reacties

 1. bergen kommune min side
  28 april, 2020 om 8:36

  Thanks a bunch for sharing this with all people you really recognise what you
  are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also
  discuss with my web site =). We can have a hyperlink change arrangement
  between us

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.